Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ZU

Οι ιταλοί ZU είναι ένα jazz-core/math/no wave τρίο που εδώ και κάποια χρόνια έχει δώσει ρέστα με τις δουλειές του οι οποιές για τους λάτρεις του ήχου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Οι ιταλοί μουσικόφιλοι γενικά τους έχουν ψιλογραμμένους γιατί "ντάξει μωρέ τι να μας πει ενα ιτάλικο γκρουπάκι που παίζει ότι να' ναι και αντιγράφει τους γιαπωνέζους και τους αμερικάνους πρωτοπόρους του είδους." Το λεγόμενο una faccia una razza μόνο επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί μιας και εμείς συχνά πυκνά, αν όχι ΠΑΝΤΑ, έτσι αντιμετωπίζουμε τα εγχώρια προϊόντα ανεξαρτήτως μουσικού ιδιώματος. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω. Οι ZU λοιπόν απολαμβάνουν τον ιδιαίτερο θαυμασμό του κ. Patton και τελευταία ηχογράφησαν το δισκάκι τους στην Ipecac recordings. Δεν λέει κάτι βέβαια αυτό όπως και οι διάφορες συνεργασίες με Keiji Haino και Thurston Moore, Mats Gustafsson, Damo Suzuki, Steve MacKay (stooges), Takemura, NomeansNo, Mike Patton, Peter Brötzmann και κάποια side-projects των μελών τους με τον Terrie των ολλανδών anarcho punk The Ex, τον Lucas Ligeti και τον Chris Corsano. Ή μήπως κάτι λένε μωρέ όλα αυτά; Τελοσπάντων δεν είναι αυτό το θέμα.
Το 2002 έβγαλαν το "Igneo" για το οποίο οι μουσικοκριτικοί της NYC Village Voice σκίζαν τα βρακιά τους. Ακολουθεί τουρ μέσα στα επόμενα χρόνια στις Ευρώπες και τις Αμερικές, στην Ασία αλλά και στην Αφρική (!) και πάνω κάτω γύρω στις 1000 εμφανίσεις μέχρι σήμερα έξω από την Ιταλία. Για να μην μακρυγορώ αναμένεται και μία εξαιρετική συνεργασία με τους καταπληκτικούς hiphopers Dälek (τους οποίους μετά βίας 100 νοματαίοι είδαν το νοέμβρη στο Αν και καραγούσταραν).
Έχει προηγηθεί και ενα επτάιντσο σπλιτ των δύο σχημάτων το 2005 που προϊδεάζει θετικότατα. Αναμφισβήτα οι ZU έχουν σημαντικούς φίλους...

ZU and Mike Patton: introduced by Danny de Vito
_______________________________________________________




ZU v/s
Dälek - spiritual healing remix 7" [highly recommended]










ZU - Igneo [2002]