Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

SAVAGE REPUBLIC

Δυσκολεύομαι να ξεκινήσω, ίσως γιατί οι Savage Republic είναι η αρχή και το τέλος μαζί. Εντάξει υπερβάλω, ούτε η αρχή είναι ούτε το τέλος, μα υπήρξαν ένας εκθαμβωτικός μετεωρίτης, μερικά ψήγματα από την ουρά του οποίου πέρασαν από μπροστά μου χτες το βράδυ. Όταν διάβασα για την επικείμενη εμφάνιση τους στιγμιαία ανατρίχιασα, μετά το ξέχασα, μέχρι την προηγουμένη της συναυλίας τους που ξαναέπεσε στα χέρια μου ένα flyer και αποφάσισα να πάω.
Οι Savage Republic υπήρξαν ένα από τα καυλωτικότερα σχήματα της σύγχρονης μουσικής. Μην έχοντας τους προλάβει τότε, θυμάμαι μικρός να διαβάζω σε sites και fanzines για τη διονυσιακή ομοιότητα των ζωντανών τους εμφανίσεων με αυτές των godspeed you black emperor, που μεσορανούσαν εκείνη την εποχή.
Οι επανασυνδέσεις/επανεμφανίσεις κλασικών και μη μπαντών είναι πονεμένη ιστορία, και ως επί το πλείστον τείνω προς την άποψη ότι είναι αχρείαστες. Σε μια σχετική περίπτωση, με διαφορετικά μέτρα και σταθμά βέβαια, όταν (ξανα)είδα τους εφηβικά λατρεμένους deus στο ιλουστρασιόν club 22 απογοητεύτηκα, γιατί καμία από την αλλοτινή μαγεία δεν ήταν εκεί. Δεν αμφιβάλω ότι το ίδιο μπορεί να έλεγε κάποιος για τους Savage Republic. Παρόλα αυτά, δεν θα ήθελα να είχα χάσει με τίποτα αυτήν την εμφάνιση. Για κάποιον που δεν τους είχε δει ποτέ, αλλά έχει αγαπήσει τόσο τη μουσική όσο και τη μυθολογία τους, ακόμα και τώρα, ακόμα και έτσι, ήταν σχεδόν μια αποκάλυψη. Δεν είμαι φανατικός ακόλουθος του σκληρού κιθαριστικού ήχου, αλλά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (όπως λ.χ. οι tool) το καλοδουλεμένο αποτέλεσμα βγαίνει ποιοτικά ενισχυμένο. Ήταν στιγμές που σχεδόν τους έβλεπα μπροστά μου 25 χρόνια νεότερους να αλαλάζουν πίσω από τις φωτιές. Ίσως βοήθησε και ο χώρος, ένα υπόγειο καπνισμένο κελάρι. Μιλώντας τους μετά δε, συνειδητοποίησα ότι με τον τρόπο τους, συνεχίζουν να είναι πιστοί ποστ-πάνκερς.
Θα ξαναέρθουν στην Αθήνα το Γενάρη, μετά τις εμφανίσεις των προηγούμενων χρόνων που είχαν διχάσει παλιούς και νέους φαν. Να πάτε, και να μου πείτε τη γνώμη σας. Ελπίζω μόνο όχι με 35 ευρώ!

ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ

1 σχόλιο:

psychomafia είπε...

geia sou mwrh poutana manbat me tis nostalgies sou.
den katalavainw vevaia thn aixmh sou gia ta 35 eurw.
se parakalw poly na epanor8wseis.
alterground kai loipoi malakes katalavainw thn agaph sas gia tis emmones tou ellhnikou koinou alla kalo 8a htan NA PATE NA GAMH8EITE

panagiwths