Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

KALY LIVE DUB

Λοιπόν, ως αντίβαρο και στο προηγούμενο (μου) ποστ, είναι νομίζω καιρός να καταπιαστούμε λίγο με τη γαλλική dub σκηνή. Κάτι που ήθελα να κάνω από τα ξεκινήματα κιόλας αυτού του ταπεινού blog. Γιατί είναι αστείο να κάνουμε, κι εγώ μαζί, θεό τον κάθε Ramadanman και Komonazmuk και σχεδόν να αγνοούμε μια ολόκληρη παράλληλη dub σκηνή μερικές εκατοντάδες μίλια νοτιοδυτικότερα του Bristol. Θα μου πεις αυτοί παίζουν dub-whatever, οι επιρροές τους όμως έρχονται περισσότερο από το d'n'b και και άλλους αστικούς ήχους, παρά από τη μετεξέλιξη του dub, αυτή καθεαυτή.
Η αφορμή λοιπόν για το παρόν ποστ βρέθηκε μετά τη χθεσινή ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ εμφάνιση των Kaly Live Dub. Έχοντας ακούσει τις μουσικές τους και παρακολουθήσει εκτεταμένα αποσπάσματα από τις ζωντανές τους εμφανίσεις, με την ευγενική χορηγία του dubhead Χρίστου, ήξερα τι να περιμένω. Τώρα έχοντας και προσωπική εμπειρία, μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για μια από τις δυνατότερες performance, πάνω στη heavy μουσική.
Οι KLD μαζι με τους High Tone, EZ3kiel κλπ μαζεμένοι όλοι στην ανεξάρτητη Jarring Effects με έδρα τη Lyon αποτελούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία τον πυρήνα της δημιουργικής ηλεκτρονικής dub στη Γαλλία. H βασική διαφορά με το Βρεταννικό dubstep είναι η παρουσία ζωντανών οργάνων, παρέα με τα κοντρόλς, κάτι το οποίο έχει καταλυτική διαφορά στη μεταφορά της ενέργειας σε κατάσταση λάιβ.
Αυτά τώρα μπορεί να ακούγονται αστεία για κάποιον που γνωρίζει, νομίζω όμως ότι οι KLD έχουν ξεφύγει τόσο μουσικά και ποιοτικά που επιβάλλεται να τους δώσουν τη δέουσα προσοχή επιτέλους και στη χώρα μας, κατά προτίμηση ζωντανά! Σκοπός του ποστ δεν είναι να παρουσιάσει μια ολόκληρη μουσική σκηνή μιας χώρας, θα περάσω όμως δυο άλμπουμ των KLD προς κάθε ενδιαφερόμενο:
Το λάιβ Στη Σκηνή του 2007 που καταγράφει τις μέχρι τότε πειραματικές τους αναζητήσεις, αλλά και το φρέσκο και φανταστικό Φωτίζοντας τις σκιές! Enjoy λέμε!

3 σχόλια:

psychomafia είπε...

μαλακα εχεις απολυτο δικιο. αγνοοω πληρως το κεφαλαιο KLD, αλλα απο σημερα θα το ασπαστω και μαλιστα με πληρη αφοσιωση...θενξ!

Roadrunner είπε...

Ωραία και σκοτεινά παιδιά. Ποτέ δε φανταζόμουν ότι στη Γαλλία θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

kolivas είπε...

SYMFONW POLY KALOI OI TYPADES