Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΕΝΑ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ + ΣΚΕΨΕΙΣ

To Urban Tropicalia δεν είναι ένα πολιτικό blog. 
Το U.T. απο την άλλη είναι ένα "ιστολόγιο¨που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου και ο τρόπος με τον οποίο βγάζεις το πουλί σου έξω απο το παντελόνι για να κατουρήσεις έχει πολιτικές αποχρώσεις.
Αν τα τελευταία χρόνια υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας, οι νέες τεχνολογίες μάς βοηθάνε να πετυχαίνουμε περισότερη αυτοοργάνωση σαν πολίτες και να είμαστε πιο καταρτισμένοι απέναντι στα γεγονότα. Όταν το 1985 εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. δολοφονούσε τον Καλτεζά οι πολίτες είχαν μόνο (κρατικό) ραδιόφωνο και (κρατική) τηλεόραση για άμεση ενημέρωση, ενώ οι εφημερίδες ήταν κάπως αργές και με μία κάποια έλλειψη αμεσότητας.
Τώρα τα blogs μεταφέρουν την αμεσότητα της μαρτυρίας στο ίντερνετ και η αυτοοργάνωση επιταχύνεται. Η τηλεόραση είναι χειρότερη απο ποτέ, αλλά το ραδιόφωνο κάπως εξισορροπεί τα πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται απο το ραδιόφωνο του Alpha, κάτι που η τηλεόραση του συγκεκριμένου σταθμού δε θα φιλοξενούσε ποτέ. Είναι λες και οι ιδιοκτήτες ενός τηλεοπτικού και ενός ραδιοφωνικού σταθμού αυτολογοκρίνονται και χειραγωγούν στη μία περίπτωση (τηλεόραση) και είναι πιο χαλαροί στην άλλη (ραδιόφωνο).
Ακούστε αυτό ΕΔΩ το απόσπασμα. Λέει πολλά για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα, αλλά και τη διάσταση στην ποιότητα ενημέρωσης ανάμεσα στα μέσα. Αν για κάποιο λόγο έχετε υλικό απο το συγκεκριμένο συμβάν διαδώστε το, και κυρίως δώστε το εκεί που πρέπει:στην εισαγγελική αρχή. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εγώ θα έλεγα ότι το ηχητικό αυτό λέει πολλά για το πόσο ακραία είναι τα φαινόμενα που ζούμε αυτά τα 24ωρα (στέγνη δολοφονία, εκτεταμένα επεισόδια, αδίστακτοι αστυνομικοί) και όχι τόσο "για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα" το οποίο μου ακούγετε πολύ γενικό. Όσον αφορά την ποιότητα της ενημέρωσης δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω 100% μαζί σου. Να είναι καλά το web και το ραδιόφωνο.

Roadrunner είπε...

Το "δημοκρατικό έλλειμμα", επινόηση δημοσιογραφικών κύκλων μεν, όχι άστοχη δε, το χρησιμοποίησα για να τοποθετήσω το περιστατικό που περιλαμβάνεται στην ηχογράφηση σαν την κορυφή ενός παγόβουνου που περιλαμβάνει "ζαρντινιέρες", "απαγωγές πακιστανών", και άλλα τρομώδη. Πιστεύω σε γενικότερο έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα αυτή, όχι απόλυτο αλλά έντονο, κάτι που αποδεικνύουν (και αναδεικνύουν) η εμφάνιση "υποκλοπών", "Βατοπεδίων", η "αυτοκτονία" Τσαλικίδη και η πιθανότατη μεταξύ τους σύνδεση. Αν βάλεις και λίγο απο Πυρκαγιές 2007 στην εξίσωση και την αναποτελεσματική και συνωμοσιολάγνα αντιμετώπισή τους απο την κυβέρνηση ίσως να συμφωνήσεις.

Ανώνυμος είπε...

οκ συμφωνούμε, εγώ απλά θα πω ότι πιστεύω σε ένα γενικό έλλειμμα δημοκρατίας όπως το λες σε όλη την δυτική κοινωνία.