Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

h.o.p.e.

Μπορεί από μια συμπαντική σκοπιά η απλότητα να κυβερνά τον κόσμο, στον μικρόκοσμο της Αθήνας του παρόντος όμως τα πράγματα είναι λιγάκι πιο περίπλοκα. Μετά από συζητήσεις που έκανα με ανθρώπους στο εσωτερικό και το εξωτερικό φαίνεται ότι τα μπάχαλα των ημερών σε αρκετες περιπτώσεις σκίασαν τις φωνές και τις αιτίες του προβλήματος. Το κάψιμο μικρομάγαζων ήταν η [μια] αντίδραση σε μια τραγική δολοφονία. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Οι αιτίες όμως του ξεσπάσματος σχετίζονται με τις αιτίες που οδήγησαν αυτήν την κοινωνία να δημιουργήσει έναν ράμπο.
Απλότητα κυβερνά και τον μικρόκοσμο αρκετών, που νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνίας. Εσύ που υποστηρίζεις ότι όλοι καταδικάζουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, μην ξεχνάς ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που συναντάς στο δρόμο τους ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και θα τους ψηφίσει και στις επόμενες.
Βέβαια, τολμώ να πω ότι μια μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία συμπολιτών μας, σε μεγάλο βαθμό απολιτίκ, αν και αυξανόμενα σπουδαγμένοι δεν παύουν να λειτουργούν με την ψυχολογία της μάζας. Και ως εκ τούτου, είναι έτοιμοι να στηρίξουν [μαζικά] την κάθε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε αλλαγή των συνειδήσεων, τρόπου και άρα ποιότητας της ζωής μας. Δυστυχώς οι πρωτοβουλίες αυτές λείπουν. Σε μια κοινωνία γενικής οκνυρίας, αυτό που χρειάζεται είναι λαμπερά μυαλά, 'ηγέτες' [σε κάθε επίπεδο], που θα χρησιμοποιήσουν την ήδη παρούσα γενική ροπή και θα την οδηγήσουν στη δημιουργία. Είναι κρίμα απλά και μόνο από έλλειψη ιδεών και επικοινωνίας, να αφήνουμε τις καταστάσεις να μας ξεπεράσουν.

5 σχόλια:

psychomafia είπε...

oute sunennohmenoi na eimaste
egrapses!

Roadrunner είπε...

Νομίζω ήθελες να γράψεις "παύουν να λειτουργούν" και όχι "δεν παύουν να λειτουργούν". Το διορθώνεις αν είναι λάθος !

ManBat είπε...

[Δυστυχώς ισως;] δεν έκανα λάθος. Αυτήν τη στιγμή η ψυχολογία [μιας] μάζας είναι βυθισμένη στην απόγνωση και τον προβληματισμό. Με τον ίδιο τρόπο που η μάζα χαλιναγωγείται προς την παραπληροφόρηση, μπορεί να οδηγηθεί σε κάτι πιο δημιουργικό. Ο πηλός γίνεται όπλο γίνεται και λουλούδι.

Bside είπε...

Αν και σε γενικές γραμμές σωμφωνώ με το κέιμενο, υπαρχουν κάποια σημεία που θέλουν διευκρίνηση. Αρχικά τι εννοείς ως "λαμπερά μυαλά", γιατί το μόνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να καπηλευτεί κάποιος αυτή την κοινωνική εξέγερση με οποιονδήποτε κομματικό ή ιδεολογικό τρόπο. Επίσης αυτή η αυθόρμητη έκρηξη μας δείχνει οτι αντικειμενικός σκοπός δεν είναι να μας πάρει κάποιος από το χέρι, αλλά να απεμπλακεί ο καθένας μας από αυτή την μαζικοποήση, που τα ΜΜΕ την καταφέρνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο, και με συλλογικούς τρόπους να δράσει.Γιατί αν μας εχεί διδάξει μέχρι τώρα κάτι αυτή η ιστορία είναι η δύναμη της αντιπληροφόρησης.

ManBat είπε...

"..και με συλλογικούς τρόπους να δράσει". το ίδιο λέμε. Μιλάω 'απλά' και εντελώς 'απολιτίκ'. ΟΚ! Σίγουρα δεν πρέπει να καπηλευτεί κανένα κόμμα ή φορέας την οποιαδήποτε εξέγερση, εννοείται. Εγώ μιλάω για το μετά, για το τώρα. Φωνάζεις, φωνάζουμε, αλλα τί προτείνουμε; Πολύς κόσμος εξεγείρεται και θα υποστήριζε κάτι διαφορετικό, ΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΗΡΧΕ. Μιλάω για ανθρώπους που καθένας στον χώρο του μπορεί [και πρέπει] να αποτελέσει ζωντανό παράδειγμα ουσιαστικής πράξης και φορέας ιδεολογιών. Ο δημοσιογράφος στο χαρτί, ο σκηνοθέτης στην οθόνη, κ.ο.κ. Οι συλλογικοί τρόποι θέλουν οργάνωση και η οργάνωση οδηγητή, εμπνευστή ή όπως αλλιώς θες πέστο. Μόνος σου τι θα κάνεις;