Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Loose : New sounds of the old west vol. 1


Υπήρχε μια εποχή όπου εμφανίστηκε η εναλλακτική country. Μια ενδιαφέρουσα φουρνιά συγκροτημάτων και μουσικών που συνδύασαν την country και την folk με σύγχρονη θεματολογία, πειραγμένες παραγωγές και ενίοτε σκοτεινό ύφος ή την αγάπη για τον ανοιχτό δρόμο. Αυτή η σκηνή ονομάστηκε alt. country, americana, ή απλά country-rock. Μερικοί εκπροσωποί της οι : Lambchop, Bonnie Prince Billy, Wilco, Calexico, Giant Sand, Jim White. Για πολλούς η alt. country δεν διαφέρει και πολύ απο το Harvest του Neil Young ή το Music from the big pink των Band. Και δεν έχουν άδικο. Δεν είναι παρά το μεταλλαγμένο παιδί της folk-rock και country-rock των 60s. Είναι όμως και παιδί του post-punk.
Στην Ελλάδα αυτός ο ήχος δεν έφτασε παρά αποσπασματικά μέσω των Calexico ή των Lambchop, καθώς δεν γινόταν κανονική διανομή των δίσκων, αλλά ούτε και συναυλίες. Και ως γνωστόν όταν μια σκηνή δεν εκπροσωπείται συναυλιακά δεν έχει κανέναν αντίκτυπο.
Στην Ευρώπη η συναυλία που καθιέρωσε αυτόν τον ήχο ήταν το Howefest στο Barbican του ξενέρωτου Λονδίνου, μια συναυλία-φεστιβάλ, διοργανωμένη απο τον Howe Gelb (Giant Sand) και με συμμετοχές των Lambchop, P.J. Harvey, Evan Dando, κ.α. Ολόκληρο το Howefest σύντομα στο Τροπικάλια.
Η Loose τώρα υπήρξε μια απο τις σημαντικότερες δισκογραφικές αυτού του ήχου. Οι τρεις συλλογές New Sounds of the old west χαρτογράφησαν τον ήχο της εταιρίας αλλά και της σκηνής γενικότερα. Ακούστε το πρώτο μέρος εδώ. Ανοιχτά αυτοκίνητα και ανοιχτοί ορίζοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: