Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

DYLAN DOG


Τον Dylan Dog τον συναντούσα σε κάθε μου ταξιδι στην Ιταλια. Σε σταθμους υπεραστικων λεωφορειων, στα κιοσκια με τις εφημεριδες, σε καθε πολη η χωριο. Ξεφυλλιζα τα τευχη με το φθηνο χαρτι και εβλεπα απεριττο ιταλικο σκιτσο και γκροτεσκα εικονοποιϊα. Ολοι γυρω μου τον διαβαζαν ακαταπαυστα. Ο Ουμπερτο Εκο ειναι θαυμαστης, ενω ο προηγουμενος ποντιφικας σιγουρα τον εκρυβε κατω απο το μαξιλαρι. Ποτε μου δεν αγορασα ενα τευχος, σκεπτομενος οτι δε θα μπορουσα να καταλαβω τι ελεγε. Απο την αλλη παντοτε αγοραζα κομικς σε γλωσσες που δεν καταλαβαινα.
Αυγουστος 2009: Μπαινω σε ενα κομιξαδικο στην Κωνσταντινουπολη εχοντας τελειωσει μια περιηγηση στα δισκοπωλεια της πολης. Αναζητω ενα κομικ, κατι διαφορετικο. Ψαχνω το Heavy Liquid του Paul Pope, είναι εξαντλημενο, κανω μια αναζητηση στις δουλειες του Brian Wood. Εκπλησσομαι οταν βρισκω εναν αγγλοφωνο τομο με τιτλο Dylan Dog Case Files, μια ανθολογία με ιστορίες του υπερ-κουλ ηρωα.
Ποιος είναι αυτος; Δηλωνει nightmare investigator, και ειναι κατοικος Λονδινου. Τον χαρακτηριζει μια φινετσα καθ' ολα ιταλικη που προδιδει την καταγωγη των δημιουργων του. Ο Dylan Dog ειναι ενας συγχρονος Σερλοκ Χολμς που παιζει κλαρινετο σκεπτομενος τη λυση ενος μυστηριου, αποκεφαλιζει ζομπι και συναναστρεφεται ελκυστικα αν και πειραγμενα κοριτσια. Βοηθος του ειναι ο σωσιας του Groucho Marx ονοματι Groucho, με χιουμορακι σουρρεαλιστικο και ταυτοσημο με εκεινο του αδερφου Marx. Ισως σε καποιες ιστοριες να τον βρειτε ως Felix, λογω προβληματων με τα πνευματικα δικαιωματα.
Ο D.D. εχει συμμαχο του τον επιθεωρητη Bloch της Scotland Yard, και γενικοτερα οι δευτεροι χαρακτηρες ειναι βγαλμενοι απο αλλο ανεκδοτο. Α, ναι! Βασικοτερος εχθρος του Ντυλαν ειναι ο δρ. Xabaras (αναγραμματισμός του Abraxas, δηλαδη του εωσφορου).
Το παραπανω βιντεο ειναι μια animated εκδοχη του Dawn of the livind dead, κορυφαίας ιστοριας του D.D. Μας τα χαλανε λιγο οι Αμερικανικες προφορες των χαρακτηρων, αλλα δε μπορεις να τα εχεις ολα...

4 σχόλια:

Starkwell είπε...

Τον Dylan Dog τον έβγαζε πριν 9 χρόνια η Μαμουθκόμιξ (τιμή 550 δρχ). Σταμάτησε να το εκδίδει λόγω χαμηλών πωλήσεων. Πρόλαβα να πάρω τρία τεύχη. ''Η αυγή των ζωντανών νεκρών'', ''Αναμνήσεις από τον αόρατο κόσμο'' και το ''Μεσάνυχτα και κάτι''. Το τελευταίο σουρεάλ του κερατά! Ακόμα τα βρίσκεις σε περίπτερα στο κέντρο.

(Έβγαζε και έναν Μάρτιν Μυστέρ την ίδια εποχή αλλά δεν το είχα πάρει ποτέ.)

Starkwell είπε...

Τώρα το είδα... Έκοψαν το μουστάκι του Γκραουτσο! Ήμαρτον!

Roadrunner είπε...

Η Αυγή των ζωντανών Νεκρών είναι νομίζω μακράν η καλύτερη ιστορία !
Ο Μαρτιν Μυστερ ειναι νομίζω του ίδιου ιταλού εκδότη (Bonelli) και υπάρχει και κόμικ όπου συνυπάρχουν οι δύο !
Ετοιμάζεται και ταινία D.D. αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου...

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλος ο Ντυλαν κυνηγος του μυστηριου συναρπαστικο κομικ